Säkerhet i trafiken

När man är ute och kör bil i trafiken och även cykel för den delen är det viktigt att tänka på säkerheten så det inte sker några incidenter eller olyckor.

Hålla hastigheten

En av de absolut viktigaste sakerna man bör tänka på när man kör bil i trafiken är att hålla hastigheten. Även om det av olika anledningar ibland kan vara lockande att dra på lite extra, man kanske är stressad eller dylikt, så är det så att hastighetsbegränsningarna finns där av en anledning. Ju högre farten desto större är risken för olyckor, bland annat på grund av att bromssträckan blir längre.

Framför allt såhär i vintertid när det kan vara halt på många vägar är det viktigt att hålla hastigheten och kanske även sänka den om det behövs. Dessutom är det bra att ha i åtanke att också bränsleförbrukningen ökar vid högre hastigheter, vilket gör att det faktiskt är mer ekonomiskt att hålla en aningen lägre hastighet.

Hålla bilen i bra skick

En annan sak som också är viktig för säkerheten är att se till att bilen är i bra skick, det vill säga att bromsar, lysen och annat fungerar som det ska. Av den anledningen är det viktigt att bilen servas med jämna mellanrum så den är säker.

Visa hänsyn

Hänsyn är en annan sak som är viktig när man är ute och kör, det vill säga att man försöker se även sina medtrafikanter och inte bara tänka på sig själv hela tiden. Genom att vara uppmärksam på vad andra gör underlättar man inte bara för andra trafikanter utan också ofta sig själv.

Planera sin körning

Att planera sin körning är också viktigt, det vill säga att man hela tiden försöker ligga steget före och tänka på vad som ska hända härnäst. Det kan exempelvis handla om att växla ner inför ett stopp för att undvika att tvärbromsa, vilket inte bara är bra för säkerheten utan också sliter mindre på bilen. Samtidigt så ska man på samma sätt försöka undvika kraftiga accelerationer, vilket även gör att mer bränsle förbrukas.

Bookmark the permalink.