Original vs tredjepart

Mobilen är idag en av de absolut viktigaste prylarna vi har och kanske den vi använder allra mest eftersom vi alltid bär med oss den i fickan och kollar på den titt som tätt. Lika viktigt som själva mobilen är tillbehören, som till exempel laddare.

I takt med den tekniska utvecklingen har det på senare år dykt upp laddare till både mobiler och surfplattor som inte är tillverkade av till exempel Apple eller Samsung utan som är kopior. Dessa kopior, eller tredjepartsladdare, är ofta betydligt billigare än originalladdarna, men frågan är, håller de måttet?

Flera tester som utförts där originalladdare jämförts med tredjepartsladdare har visat att originalladdarna har betydligt bättre prestanda än tredjepartsladdarna. En sak som skiljer väsentligt är strömstyrkan. I en undersökning som gjordes visade det sig att det från en Iphone-laddare tillverkad av Apple gick att få ut 1,79 A medan det från en kopia endast gick ut att få ut 0,57 A, alltså knappt en tredjedel så mycket.

För att få ner priset på tredjepartsladdarna sparas det ofta på komponenter i dessa, vilket påverkar prestandan avsevärt. Dessutom kan det i längden även skada mobilen eller surfplattan man laddar.

Även säkerheten i de billiga tredjepartsladdaren har visat sig vara minst sagt bristfällig. Flera personer som använt sig av tredjepartsladdare har råkat ut för stötar och i Kina omkom till och med en 23-årig kvinna av en elektrisk stöt hon fått av en laddare som var en piratkopia.

Slutsatsen blir alltså att det i princip alltid är bäst att köpa en originalladdare både vad gäller prestanda och säkerhet. Att köpa en laddare som är säker är kanske det viktigaste av allt.

Bookmark the permalink.