Köp en säker laddare

Det finns en uppsjö USB-laddare på marknaden och det har gått mode i att ha färggranna laddare och sladdar till sina smarta telefoner. Tyvärr slinker det in en del mindre bra laddare i Sverige. Antingen genom att man handlar på nätet från främst Asien eller mindre seriösa handlare som köper billigt från låglöneländer och säljer vidare med god förtjänst i Sverige.

Mobilladdare

Ett flertal laddare har återkallats efter att Elsäkerhetsverket har uppmärksammat brister i konstruktion och utförande hos laddaren. En av dessa var vackert rosa men saknade isolering vilket gjorde att man kunde få 220 volt i sig om man hade otur. Den var naturligtvis inte godkänd och CE-märkt. En annan laddare som har dragits tillbaka kunde börja brinna på grund av felaktig konstruktion samtidigt som den kunde förorsaka elchocker för användaren. Även den saknade tillräcklig isolering.

För att vara säker på att få en USB-laddare som är säker ska man kontrollera att den har CE-märkning. Tryggast är det naturligtvis att köpa originalladdare som har samma namn som telefonen. Sedan finns det andra laddare med väl kända namn som även de är trygga att köpa. Funderar man på att köpa en laddare helt utan namn på tillverkaren och den dessutom saknar CE-märkning tar man en stor risk att få en undermålig och kanske även farlig laddare.

Bookmark the permalink.