De bästa tipsen för att undvika skräp på din dator

Nätet själv är så stort och fyllt av information att det är svårt att egentligen greppa vidden. På samma sätt finns det en enorm mängd vägar som du kan få in skräp, virus och liknande på din dator, inte minst genom insamling av personliga data. Detta blir en liten fördjupning till det du redan läst om på startsidan.

För enkelhetens skull så kommer vi att punkta upp tipsen för att ge en liten överblick.

  • Som nämnts på förstasidan så ska man vara varsam med att lämna ut så mycket personuppgifter till höger och vänster utan att läsa sidans villkor. Många stora företag införskaffar din information och e-postadress genom att köpa e-postadressregister och annan relevant information från dessa företag. Med tillräcklig information så kan reklam och spam skickas till dig på olika sätt. Det fungerar på samma sätt som när Facebook samlar din information, både om surfvanor och vad du tycker om, och snart så kommer det upp annonser som faktiskt intresserar dig. Detta är givetvis på gott och ont om det är något du vill köpa, men problematiken ligger ju i att det skett på ett lite skumt sätt.
  • Tänk på att aldrig klicka på suspekta länkar både här och var på nätet och i e-post. Ibland kommer det e-post även från dina kontakter med dessa märkliga länkar eftersom deras konton då blivit kapade.
  • Undvik spammiga hemsidor. Det är till exempel sällan man på en sajt får upp en chattruta likt dem på Facebook, så det generella rådet är att låta dessa vara, annars riskerar din dator att infekteras.
Bookmark the permalink.